#

Блог на Мирослав Севлиевски

Блог на Мирослав Севлиевски за политика, случки, хора, емоции и факти

Няма време за губене

 

ЛЪЖИТЕ ЗА ЕДНОКРАТНАТА ДОЗА

25 Май 2004 г., публикувано в Архив

Няма и не е имало български закон, който да позволява употребата на наркотици

Мирослав СЕВЛИЕВСКИ

Няма добри и лоши наркотици. Това го казваме ние от “Новото време”, казва го и Световната здравна организация. Ние винаги ще бъдем крайни противници на употребата и легализацията на наркотици в България.

Няма да се уморя да повтарям, че кампанията, която се води за така наречената “декриминализация на еднократната доза”, означава, че се иска легализиране на употребата на наркотици. А легализирането на употребата означава да се легализира производството им.
Поправката, която ние направихме в Наказателния кодекс, засяга пряко онези, които разпространяват кокаин и хероин.  Няма и не е имало такова нещо като “еднократна доза” въобще. Зад словосъчетанието “еднократна доза” се прикриват всички онези, които искат в България по един, или друг начин да бъдат легализирани наркотиците.

Това, което направихме ние, е едно единствено нещо - започнахме отнякъде и направихме така, че зад този текст, който имаше в Наказателния кодекс, да не могат да се прикриват онези, които изграждат разпространителски мрежи за кокаин и за хероин. Това е истината.
Една грамадна лъжа е твърдението, че с поправката на Наказателния кодекс “Новото време” и още 118 депутати, стотици експерти, лекари и родители искат да пратят в затвора под строй хиляди български деца, опитали наркотик.

Че някой е решил да напълни затворите с деца е лъжа, която обслужва наркопазара. Защо никой от авторите на тази лъжа не признава, че никога – нито със съществуването на ал. 3 на чл. 354а от НК, нито с премахването й, се е визирала марихуаната.
Няма да споря с тях. Само ще кажа какво пише в закона и че понятие като еднократна доза марихуана не е имало и няма да има.
Текстът на чл. 354а, ал. 3 е поощрителна разпоредба към основния състав на чл. 354а, който предвижда наказателна отговорност за престъпления, свързани с наркотични вещества и аналози. Въведен е в НК през март 2000 г. и предвижда, че не се наказва лице, което “придобива, съхранява, държи или пренася” наркотични вещества или техни аналози при наличието на две предпоставки, които трябва да съществуват едновременно: 1) лицето да е зависимо и 2) количеството вещество е в размери, сочещи, че е за еднократна употреба. От тази разпоредба могат да се възползват единствено и само лица, които имат физическа или психическа зависимост към наркотични вещества. Тя не може да се приложи към лица, които опитват за първи път наркотик или употребяват спорадично, без да са развили зависимост и пристрастеност.

Тоест, нито преди, нито сега марихуаната, която с такава ярост защитават рекламните агенти на меката дрога, не е била наркотик за лична употреба, освободен от съдебно преследване. Опитите да се легализира пушенето на трева нямат нищо общо със съществуващите закони.
Повтарям, преди отмяната на текста, а не след това съществуваше такава възможност – да бъде вкаран в затвора някой за две цигари марихуана, а да се спаси от съд приносителят на 20 дози хероин, за които е доказал, че са му за лична употреба.
Затова казвам, че този текст, който беше в НК, беше използван за прикритие именно на онези, които изграждат наркоразпространителски мрежи в България и зарибяват децата. Това е истината. Текстът вече е премахнат и шансовете на тези хора са намалени.
Никой от нас не е обещавал, че с премахването на този текст изведнъж ще се разбие целият наркопазар или ще бъдат излекувани всички наркомани. Единственото нещо, което ние обещахме, е, че след тази стъпка ще се опитаме и ще направим още стъпки, които да намалят разпространението и употребата на наркотици в България. Че ще искаме държавата да направи така, че онези хора, които искат да се лекуват, да получат тази възможност.
Ние ще настояваме да се разграничат деянията в Наказателния кодекс, а не да се прави диференциация на различните наркотици - притежанието да се наказва по един начин, а разпространение по друг начин.

Ние в “Новото време” ще направим всичко възможно и министърът на здравеопазването ясно да покаже какво прави за лечението на наркоманиите в България. И ако не го направи, да напусне поста си.

Ще поискаме да отговорят също така какво правят и министърът на образованието, на спорта и социалният. Това са хората, които по закон отговарят за превенцията, рехабилитацията и лечението на зависимите. Колко хора знаят, че има гласувана национална стратегия за борба с наркотиците и орган, пряко избран за прилагането й – Национален съвет по наркотични вещества към Министерския съвет. Председател му е министърът на здравеопазването. Това е органът, който трябва да формира националната политика в тази област. МВР също трябва да направи така, че да намали вноса и производството на наркотици в България и да ограничи корупционните механизми.

В. “Компас” – Бургас, 25 май 2004 г.

Видео

Новото ВремеНавигация

Категории

Последни теми

Линкове

Блогрол

Архив

Абонамент